naaiproject-gratis-naaipatroon-kimono-cutsew

Naaiproject: kimono-geïnspireerd vest met gratis naaipatroon CUT & SEW

Nu ik weer in verwachting ben (we hopen komende januari nog een kleintje te verwelkomen), ben ik de laatste tijd vooral op zoek naar naaiprojecten die ook zwangerschaps- en borstvoedings-proof zijn. Nu heeft CUT&SEW Patterns (onderdeel van Elvelyckan Design, die je misschien wel kent van de leuke, biologische kinderstoffen) een paar maanden terug een nieuw, gratis patroon uitgebracht: de Estrid. Een op een kimono geïnspireerd vest of jasje, welke je tijdens ontelbaar veel verschillende gelegenheden kan dragen.

Eerst wat feitjes over de Estrid: het is een gratis PDF-patroon, die je hier kunt downloaden. Hij wordt voor 2 euro aangeboden, maar met de kortingscode SEWALONG kun je hem helemaal gratis aanschaffen. Het patroon is in het Engels (of Zweeds, als je dat meer ligt ;-)) en zou geschikt zijn voor beginners (1 van de 4 sterren). Verder is het vest one size, wat betekent dat iedereen tot en met maat 50 met dit patroon aan de slag kan. De suggesties die CUT&SEW zelf doet voor het dragen van de Estrid: op werk als casual jasje, op het strand als cover up, of tijdens relaxte ochtenden thuis… Klinkt goed!

naaiproject-gratis-naaipatroon-kimono-cutsew
Estrid inspiratie! Bron afbeelding: Instagram CUT&SEW Patterns

Het patroon
Je ontvangt na aanschaf per mail vier documenten: het PDF-patroon in A4-formaat (in totaal 20 pagina’s), een bijbehorend print- en plakinstructie, en de werkbeschrijving in Engels en Zweeds. Wat ik heel fijn aan dit PDF-patroon vind, is dat je niet eerst randen hoeft af te knippen om de A4-tjes vervolgens goed aan elkaar te kunnen plakken (zoals het geval bij heel veel andere A4 PDF-patronen). Het patroon is al zo op het papier geplaatst, dat je na printen direct kunt plakken en knippen. Pluspunt!

De stofkeuze
Je hebt 2 meter stof nodig (bij een stofbreedte van 150 centimer). Het patroon is zowel voor stretch- als niet-stretch stoffen geschikt, en elke stof geeft de Estrid weer een heel andere look. Een badstof of velours stof is perfect voor een badjas of duster. Voor een luchtige strand cover-up of een zomers jasje kun je voor linnen, mousseline of een lichte katoen kiezen. Wil je een iets ‘nettere’ uitstraling voor bijvoorbeeld werk of een feestje? Dan is viscose een hele goede keus.

Ik houd van multifunctioneel en besloot voor een stof te gaan waarmee ik de Estrid zowel op het strand, als ochtendjasje én als vest in een casual outfit kan dragen. Ik had nog een paar meter van een biologische, licht-stretchende mousseline in de kast liggen, en deze leek mij perfect voor dit kledingstuk. Het enige ‘probleem’ was dat de stof niet breed genoeg was om het (aardige brede) achterpand uit één deel aan de stofvouw te knippen. Maar dat is snel opgelost: dan maar in twee delen met een verticale naad in het midden van het pand.

naaiproject-gratis-naaipatroon-kimono-cutsew
Met deze off white biologische mousseline kun je nooit de mist is in gaan: perfect voor een multifunctioneel kledingstuk dus!

Aan de slag!
De stof is gekozen, het patroon is geknipt: het leuke werk kan beginnen! Ik besloot overigens de bijbehorende riem niet te knippen, omdat ik het idee heb dat ik het vest vooral los zal dragen én ik al een riem in deze stof heb van een eerder gemaakte jurk. Scheelt weer wat meters stikken, gekluns met de riem keren en alles strak persen ;-). Verder koos ik ervoor om alle naden af te werken met french seams, omdat mousseline makkelijk rafelt en je met deze naden de rafelende kant van de stof helemaal naar binnen werkt.

Het daadwerkelijke naaien begon lekker: schoudernaden, zijnaden en (in mijn geval) de middenachternaad van het achterpand. Ook de zoom was nu al aan de beurt. Dat begint snel ergens op te lijken! Vervolgens waren de manchetten/boorden van de mouwen aan de beurt. Dit ging helaas iets minder voortvarend: op de één of andere manier waren mijn manchetten een stuk breder dan de mouwen zelf, waardoor dit totaal niet lekker paste. Voor zover ik weet, heb ik de patroondelen gewoon op maat geknipt, dus of er een foutje in het patroon zelf zit? Ik zou in ieder geval aanraden om voor het stikken de manchetten goed te passen en te corrigeren waar nodig (ik heb uiteindelijk 5 centimeter breedte van elke manchet af moeten halen).

Tot slot heb ik de paspel (voorpas/achterpas) op het jasje aangezet en TA-DA! Klaar ben je!


Wat vond ik van dit project?
Ik ben blij met het eindresultaat! En over het algemeen was het inderdaad een makkelijke maak: misschien is de Engelse werkbeschrijving (met dus Engelse naaitermen) voor een beginner nog even zoeken, maar door de vele foto’s in de instructie zijn alle stappen goed te volgen. Het gepriegel met de manchetten hebben me veel extra tijd gekost, maar hopelijk kan ik zo voorkomen dat het jou ook overkomt ;-). Ik weet zeker dat dit een item is die ik regelmatig voor verschillende gelegenheden uit de kast zal trekken. Ik ben benieuwd of de Estrid nu ook op jouw to-sew lijstje staat!

Happy sewing!
Jolien


Geen reactie's

Geef een reactie